Трета Българска държава >> Култура >> Художествена галерия - Русе

Художествена галерия - Русе

Информация | Kарта
seen
3052
facebook

Русенска художествена галерия е създадена на 30 април 1933 година. Учредена като художествен музей в Русе, днес тя съхранява ценни платна на повече или по-малко известни майстори, творили в различни периоди.

Отначало тя се помещава в Дома на изкуствата и печата. Още през първите години от нейното създаване се полагат основите на традиции, запазили се и до днес като гостуване на художници от цялата страна, редовното организиране на самостоятелни изложби на русенски творци, международни изложби.

През 1947 година Русенската художествена галерия е одържавена и преместена в уникалната архитектурна сграда на Драматичния театър, сега Общинско предприятие „Доходно здание”, строена 1898-1902 година по проект на Георг Ланг, Раул-Паул Бранк и Франц Шолц.

Първоначалния й фонд се допълва с художествени произведения, подарени от Министерството на народната култура, Министерството на народната просвета, Градския народен съвет и местни учреждения.

През 1979 година Художествената галерия е преместена в построената Изложбена зала с площ 2800 кв.м. Новото пространство позволява поддържането на постоянни експозиции, представени от собствения й фонд, а също и организирането на гостуващи изложби. Възможностите са за експониране както на класическа живопис, графика и скулптура, така и на съвременно изкуство в неконвенционалните му форми и мултимедия.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа