Музей на градския бит - Русе

Информация | Kарта
seen
3187
facebook

Къщата, в която се помещава експозицията на Музея на градския бит в Русе, е строена е през 60-те години на XIX в. и е била консулството на Прусия. След Освобождението на България през 1878 г. къщата е закупена от богатия русенски търговец Стефан Камбуров – виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870). По негова покана през 1886 г. от Букурещ в Русе идва австриецът-живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шаусберг са запазени.

Експозицията в Музея на градския бит е от по-късен период, в сравнение със стила на къщата. Експозицията акцентира върху знаците на Модерността в ежедневието и празничността на русенци от края на XIX и началото на XX в. Музеят на градския бит е отворен за посетители през 1987 г. Това е първият у нас етнографски музей, който представя градска (буржоазна) култура.

На първия етаж временни изложби представят различни колекции от фондовете на музея, илюстриращи развитите търговски и културни връзки на града с Европа, както и бързо усвояваните от русенци нови културни модели на празник и всекидневие.

Вторият етаж на къщата представя примерен интериор на богат градски дом с характерни помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня. Обзаведени са с мебели, внесени от Австрия и Германия, а украсата от множество предмети от порцелан, стъкло, сребро, седеф “разказва” не само за развитите търговски връзки на града с Европа, но и за финансовите възможности на богатите русенски фамилии.

Музеят на градския бит е известен и като Къщата на Калиопа. Градските митове разказват, че хубавицата Калиопа била любовница на Мидхат паша.

ул. “Фердинанд” 36
За контакти: телефон: 082/82-09-97
Работно време: 9.00 - 12.00, 13.00 - 17.30 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа