Асенова крепост

Информация | Kарта
seen
26727
facebook
Асенова крепост

Разположена е на 2 км от Асеновград, на високия скалист хребет, надвиснал над р.Асеница. През 1230 г., отношенията с Латинската империя били лоши и цар Иван Асен ІІ укрепва и разширява силната Станимашка крепост. Надписът, издълбан на една скала над входа на крепостта, става причина тя да бъде наречена Асенова, а Станимака да се преименува в Асеновград.

По местоположение и устройство Асеновата крепост е типичен представител на крепостното строителство от 11-14 в. Обхваща площ около 15 декара и е един уникален архитектурен градеж. Крепостните стени са изградени съобразно релефа на скалния масив.

Крепостта е разположена на четири тераси. Досега археологическите разкопки са уточнили някои основни сгради в цитаделата – кула, водохранилище, параклис. Най-добре запазена е черквата “Света Богородица Петричка”. Тя е голяма двуетажна постройка, дълга 18 м. Самата черква се състои от малък притвор и наос (кораб). Притворът е засводен с напречен свод и над него се издига четириъгълна кула – рядък елемент в черковното строителство по това време. По стените и са открити следи от стенописи.

Днес “Света Богородица Петричка” е един уникален паметник на старобългарската архитектура и е масово посещаван от туристи и богомолци.

Асенова крепост
Асенова крепост
Асенова крепост
Асенова крепост - църква
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа