Сто туристически обекта >> Манастири и църкви >> Манастир Седемте престола

Манастир Седемте престола

Информация | Kарта
seen
35367
facebook
Манастир Седемте престола

Осеновлашкият манастир с официалното име “Света Богородица”, известен повече като Седемте престола е построен в красивата доилна на малката река Габровница в Северна Стара планина.

Според легендата Седемте престола е основан от 7 боляри, които идват от Бесарабия през 11-ти век и се заселват тук с техните семейства.

Както повечето български манастири, Седемте престола е ограден с висок каменен зид, а църквата е разположена в средата на вътрешния двор. Камбанарията се състои от две камбани с дървено и метално клепала. Малкият двор впечатлява посетителите със своята добре поддържана градина с много цветя, цъфтящи храсти и стари дървета, едно от които е едновековна секвоя. В църквата има седем отделни олтара – нещо, което няма в друг български храм.

Четирите основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Други два са в близост до вратата и са още по-изолирани – до тях се стига през малките входове на два параклиса. Последният 7-ми олтар, е непосредствено срещу входа на църквата. Всеки престол представлява отделен параклис със собствени стенописи и иконостас.

Впечатляващ е масивния полилей “Хоро” по който има изящна дърворезба и рисунки на религиозна тематика. Всички стенописи в църквата са повече от 100 годишни.

Манастирът има собствена библиотека, която съдържа православни книги, включително една подарена от руската императрица Екатерина ІІ.

Манастир Седемте престола
Манастир Седемте престола
Манастир Седемте престола
Манастир Седемте престола
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа