Обзор

Информация | Kарта | Транспорт
seen
27308
facebook

Обзор представлява тихо и красиво морско градче с прекрасни и просторни плажове, спокойно море, свеж горски въздух и красиви околности. Обзор е разположен в едно от най-живописните кътчета на Черно море, на брега на залив, простиращ се между нос Свети Атанас /на север/ и подножието на Еминската планина /на юг/ - последния залесен склон на Източна Стара планина.
Градът, който в административно отношение принадлежи към община Несебър, се намира на границата на Бургаска и Варненска област, на магистрала Е-79. Разположен е на 60 км от градовете Варна и Бургас. Въздушният транспорт в различни дестинации се осъществява през летище Бургас и Варна. Приблизително на 40 км южно от града се намира центърът на общината – старият град Несебър, а също и известният черноморски курорт Слънчев бряг. Разположен на морския бряг, Обзор предлага автентична атмосфера, характерна за малките български градове.

Многобройните архитектурни и керамични фрагменти, намерени в Обзор, и останките от крепостни стени свидетелстват за хилядолетната му история. На мястото на днешен Обзор преселници от Месембрия /Несебър/ основали морската колония Навлох. В римските пътеводители крепостта вече се споменавала с поетичното име Хелиополис /град на слънцето/. В центъра на Обзор, недалече от мястото, където сега се намира площада, през времето на римското господство бил построен красив храм на Юпитер, с който е свързано другото име на селището Темплум Йовис. По време на археологически разкопки са намерени ценни находки от този период. Римски колони и капители са изложени в лапидариума, който е поместен в малък парк наблизо до централния площад. След падането на България под турско робство селището се казвало Гьозлю /Красивото/, а през 16 в. е било преименувано на Гьозекен, което означава Обзор /Красив вид/.

В наши дни Обзор е атрактивен курорт и туристически център. Рядката комбинация от морски и горски въздух способства за лечение и профилактика на много заболявания както при възрастни така и при деца. В града има много хубава база за лагеруване /2200 легла/, читалище, тенис корт, футболен стадион, спортни площадки. Гостите на Обзор могат да изберат гората или морския бряг за приятното изкарване на почивката си. Горната част на предградието с неговите минерални извори и красиви горски поляни е подходящо място за екскурзии, пикник, разходки и детски игри.

Град Обзор постоянно променя облика си. Ежегодно израстват красиви туристически комплекси, комфортни хотели, уютни почивни станции с малки ресторантчета, както и таверни, барове и кафенета. Непрекъснато модернизиращата се база, инициативността и гостоприемството на домакините са отлична предпоставка за пълноценен отдих и забавления.

По време на туристическия сезон в Обзор се провеждат:
- Международен детски фестивал „Хоровод на дружбата”;
- Празници на Нептун в гр. Обзор;
- Разнообразни културни мероприятия, в които участват популярни български изпълнители;
- Рокерски събор /в началото на м. август/

За настаняване и екскурзии:
ЕТ" ВЕРЖИНИ-ТУР "
град Обзор, ул."Кирил и Методи" №10
тел.:05543/ 2312
тел./факс: 05543 /2109

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа