Къщата на Коюмджиоглу - Пловдив

Къщата на Коюмджиоглу - Пловдив

Информация | Kарта
seen
2902
facebook

В къщата на пловдивския търговец Аргир Коюмджиоглу се помещава етнографския музей на град Пловдив. Тази забележителна възрожденска къща е построена през 1847 г. и се намира на ул. Д-р Чомаков 2 в Стария град в Пловдив.

Домът обхваща 570 кв.м. застроена площ и се състои от главна жилищна част и стопанска пристройка откъм южната й страна. Озелененият двор с мраморен шадраван и кладенец е заобиколен от висок ограден зид, чиито ъгъл в югозапад има малък наблюдателен еркер. Главната и богато украсена фасада е ориентирана към двора и градината, а входът е с издаден напред портик, предизвикан от подчертаното излизане в пространството на най-представителната част на дома – салона на втория етаж.

Този бароков похват се съчетава умело с изящната крива на трите кобилично оформени фронтона, с богатото остъкляване и декоративно изписване на фасадата. От портика се влиза в салона на първия етаж, където отляво е трираменното стълбище, отвеждащо до горния етаж с централно разположения представителен салон на Къщата. Хайетът е с внушителните размери 18.5 – 11 м., а високият му таван е разточително украсен с резба и стенописи.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа