Сто туристически обекта >> Руско турска война >> Панорама Плевенската епопея

Панорама Плевенската епопея

Информация | Kарта
seen
34179
facebook
Панорама Плевенската епопея

Това е най-величественият паметник на руската бойна слава и на българо-руската дружба. Създаден е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго.

Панорамата “Плевенска епопея 1877 г.” е изградена в района на Скобелевия парк-музей, непосредствено до редут Кованлък, където по време на третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения.

При създаването на комплекса огромна помощ оказва някогашния СССР с осигуряването на технически средства и оборудване. Платното за Панорамата е изтъкано в Сурския текстилен комбинат от най-добрите тъкачки. Автори на проекта са талантливите архитекти Иво Петров и Пламена Цачева заедно с проектантски екип от 14 души.

Архитектурното тяло на Панорамата е сякаш повдигнато върху четири щика, които олицетворяват силата на руското оръжие, донесло свободата. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена, три от които напомнят на посетителя трите щурма на Плевен, за трите гребена на Зелените възвишения, където се водят боевете при третия щурм. Четвъртият пръстен – декоративно-пластичен фриз – символизира блокадата на Плевен.

Наблюдавайки изображенията върху платната, посетителят се пренася в далечната 1877 г., става съпричастен на боевете и загубва представа за миналото и действителността.

По желание посетителите могат да се изкачат с помощта на два асансьора на две зрителни площадки на покрива на панорамата, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Плевенската панорама
Парк около Плевенската панорама
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа