Небет тепе - Пловдив

Небет тепе - Пловдив

Информация | Kарта
seen
2847
facebook

На Небет тепе в Пловдив се намират останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през 12 век пр.Хр. в древнотракийският град Евмолпия, един от първите градски центрове в Югоизточна Европа.

Разкритите здрави крепостни стени, ограждащи светилище и аристократичен дворец са основните компоненти, характеризиращи селищата през тази епоха.
Най-старата част на крепостта е изпълнена без каквато и да е спойка, с големи сиенитни блокове, в т.нар. циклопски градеж.

През елинистическата епоха древнотракийската Евмолпия се разширява, а старото заселище с крепостта на Небет тепе се превръщат в цитадела на градския акропол, обхванал най-високите части на трите хълма. От този период са останките на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната и страна. Запазили са се и преправки на северната стена от времето на Юстиниан Велики (VI век) - потерна, таен изход със стъпала в скалния масив, отвеждащи до десния бряг на Марица.

През Средновековието, най-вече по времето на Втората българска държава, на Небет тепе освен стени били изградени и големи водохранилища, използвани при вражески обсади. Запазеното и до днес правоъгълно водохранилище предизвиква интерес с размерите си и вместимостта от триста хиляди литра.

В заключение трябва само да се отбележи, че „ньобет” на турски означава „стража”.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа