Езера и язовири >> Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград

Информация | Kарта
seen
2369
facebook

Община Ивайловград е екологично чист район. На територията на общината се намира язовир Ивайловград, който има 64 км. брегова ивица и който предразполага за еко и воден туризъм.

Язовир Ивайловград е третият язовир от водно-електрическата каскада Арда, на река Арда, и е построен през 1964 година. Той е един от най-живописните в България. Крайбрежието на язовир Ивайловград е потънало в зеленина и е с голям потенциал за развитие на туризъм и водни спортове. Ежегодно, в началото на юни, тук е финалът на Републиканската регата по кану каяк.

Непосредствено под язовирната стена са построени няколко ведомствени почивни бази, а с откриването на летния риболовен сезон най-достъпните места около него се превръщат в малки къмпинги, като се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба.

Местност Марта и местност Цимбала, по южното крайбрежие, са най-атрактивните локализации, тип мини курортни зони, с единични вилни постройки и обособени места за пикник. Те са и основните изходни точки за организиране на панорамна разходка с лодка, атракционен риболов (въдици под наем) и рибен пикник (риба на тикла, пълнен шаран с орехи).

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа