Крепости в България >> Асара край с. Рабово

Асара край с. Рабово

Информация | Kарта
seen
2874
facebook

Крепостта Асара се намира край село Рабово общ. Стамболово до стената на яз. Студен кладенец. Тя е величествена и изключително добре защитена крепост. Със своето стратегическо положение, отлична видимост и трудно достъпност крепостта е заемала водеща роля за Византия в контрола и над Източните Родопи. Укреплението е умело вградено в непристъпните канари. В пространството между скалите са изградени крепостните стени дебели до 2 м. и високи до 6 м. Крепостта е градена с хоросан и спойката и е доста здрава. Вътрешността на крепостта е разделена на две части, между които също има изградена стена.

В горната по-малката част има изградени кули, а части от крепостната стена са паднали и са останали здрави на земята. В долната част особен интерес представляват запазените основи на сграда, строена с големи правоъгълни камъни.

В една от скалните кули има малка пещера, до която се намират иззидани гробове, в които и сега могат да се видят кости. Със своето стратегическо положение, отлична видимост и непристъпност, Асара е заемал водеща роля за Византия в контрола и над Източните Родопи.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа