Крън

Информация | Kарта
seen
1952
facebook

Крепостта Крън,е разположена върху скалист масив с надморска височина 940 м. по южния скат на Стара планина на 2.5 км. северно от с. Крън общ. Казанлък. Крепостта е контролирала както пътя, пресичащ подбалканската долина, така и пътя от Търновград през Тревненския и Крънския проход за Пловдив или Боруй (Стара Загора). В края на 8 век крепостта е била седалище на деспот Елтимир.
Предполага се, че е построена в началото на 8 век върху византийско селище.

От запад на север крепостта е била естествено защитена от непристъпни скални обриви, високи до 50- 60 м. От изток, юг и запад е била обградена от крепостна стена, широка 1.50 до 1.80 м., изградена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Крепостната стена е била усилена с бойни кули. Площта на крепостта е 9 дка. На срещуположни скат в местността Градовете е имало също крепост с площ 4 дка. на очна връзка с Крънската, която се явява двубазисна.

След поражението в Тревненския проход през 1190 г. остатъците от разбитите византийски войски, водени от император Исак II Ангел, се оттеглили в Крън и оттам продължили към Верея- Боруй (Стара Загора).

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа