Крепости в България >> Моняк (Мнеакос)

Моняк (Мнеакос)

Информация | Kарта
seen
1994
facebook

Крепостта Моняк се намира край Кърджали. Останките й се намират на скалист връх, наречен "Шеста крепост" с надморска височина 586 м. Склоновете му се спускат стръмно към река Арда и яз. "Студен кладенец". Тя е една от най-големите по площ планински крепости – 18 000 кв.м.

Построена е през ХІІ - ХІІІ в. Запазената част от крепостната стена е дълга 273 м, като на места е висока до 5 метра. До наши дни е достигнала и част от осемстенна кула (височина до 3 м). В крепостта интерес представляват и два надземни резервоара за вода. В най-високата част се забелязват останките от цитаделата, заемаща площ от 350 кв. м. Външната крепостна стена е изградена от ломени камъни споени с бял хоросан и следва очертанията на скалния венец.

В крепостта е бил разположен военен гарнизон, а в нея населението от селищата в равнината е намерило убежище по време на военни действия. Моняк е свързан и с похода на кръстоносците през 1206 г. във вътрешността на Родопите. Тук рицарите разбират за гибелта на император Балдуин и провеждат баронски съвет, който избира Хенрих за нов император.

Срещу нея се намира по-малката крепост Вишеград.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа