Караборун

Информация | Kарта
seen
2041
facebook

На възвишението Карабурун край с. Стояново, Ардино са открити следи от ранна култова дейност от периода на късната бронзова епоха. В основата на скала, издигаща се в най-високата част на върха са положени множество дарове, свързани с бита на населението - керамични съдове (ритуално натрошени след угощения) с богата соларна украса, ножове, прешлени за вретено, тежести за стан и др., с цел да се измоли закрилата на боговете.

Намира се върху било с височина 1027 м., издължено в посока изток-запад, на 7 км югоизточно от Баните. Култовото място напомня на каменните ограждения на светилищата на Елада.

Местоположението на светилището му осигурява отлична видимост и директна връзка с най-значимите култови места в Родопите – Енихан баба (вр. Свобода), вр. Алада, Ченгене хисар, Камилата, както и някои светилища от региона с локално значение като Чуката на Гидика.
През V-VI в. на върха е изградено ранновизантийско укрепление, което поради стратегическото си положение - дава възможност за наблюдение на основните пътища в района.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа