Каварна

Информация | Kарта | Транспорт
seen
46900
facebook
Каварна

Каварна е разположена в най-източната част на Дунавската равнина и попада в Добруджанското крайбрежие. Релефът е равнинен. Голяма част от територията (над 75%) е заета от плодородни обработваеми земи.

Каварна е един от античните градове (7000-3000 години пр.н.е.) по нашето Черно море. На мястото на сегашния град е съществувало старо тракийско селище. През V век. пр.н.е. гръцките колонисти основали на платото на нос Чиракман колонията Бизоне, но през първата половина на 1 век пр.н.е. при катастрофално земетресение челната част на носа се срутва и заедно с голяма част от града потъва в морето. По време на Римската империя градът бил възстановен под същото име и бързо процъфтява. През VII век градът е разрушен от славянски и прабългарски племена, които се заселват на нос Чиракман и създават селището Карвуна. През средновековието Карвуна е вече известен град. С днешното си име селището се споменава за първи път в началото на XV век. През време на турското нашествие градът е бил почти разрушен, но през втората половина на XVII век отново е застроен.

Каварна е значителен икономически и културен център през Античността и Средновековието с богати и разнообразни културни останки - крепостни стени, ранно-християнска базилика, средновековни църкви, обществени сгради. Тук са открити интересни богати художествени предмети - монети от различни исторически епохи, златни накити, уникални образци с висока художествена стойност, златно тракийско съкровище от апликации и др. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.

През XV - XIX в. средновековният град става известен под името
Каварна. От това време са запазени хамам (турска баня), средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество надписи.

От началото на XX век
Каварна бележи бърз възход като стопански и културен център на региона, прекъснат през 1913 г. когато градът пада под румънска окупация. Българското население се противопоставя на асимилаторската политика на румънските власти чрез активна културно-обществена дейност на църквата, читалищата и културно-просветните дружества. През 1940 г. градът е върнат в пределите на България. Община Каварна разполага с уникален природен потенциал, който е определящ за туристическия и облик и перспективите за развитие на екотуризъм във всички негови форми - от семейната почивка в уюта на традиционната селска къща в Българево, Камен бряг или Топола, до увлекателен туризъм - наблюдения и фотография, запознаване с богатото културно-историческо наследство.

Каварна - център
Каварна - улица
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа