Да си спомним Тодор Александров

Да си спомним Тодор Александров
След загубата на България в Първата световна война, македонските българи остават отново под страшното робство на сърби и гърци. Нямат право на църкви, училища, а говоренето на български е забранено. В тези безпрецедентни условия Тодор Александров успява да възстанови ВМРО и да се противопостави на варварската асимилация, която както споделят самите воеводи и много по-страшна от 5 вековното турско робство.

За кратко време ВМРО се превръща в страшилище за всички врагове на българщината, а Тодор Александров споделя пред западни журналисти, че в удобен момент може да вдигне 150 000 отлично въоръжени бойци.

Действията на ВМРО и превръщането и в най-мощната революционна организация по това време не оставя далеч от погледа на Съветска Русия, която се стреми да сее раздори с цел избухване на световна революция и победа на комунизма по света.

След отказа му организацията да бъде маша на чужда сила на 31 август 1924 г. от предатели на освободителното дело загива "Последният цар на планината", както е известен легендарният водач на поробените българи - Тодор Александров.
31.8.2015