География на България, граници на България

Детайлна информация за географията на България. Дължина на границите на България. Списък с българските планини, езера и ски центрове.

Република България е разположена в източната половина на Балканския полуостров.

На изток границата с Черно море е с дължина 378 км, простираща се между село Вама Веке на север до устието на Резовска река на юг. На север граничи с Румъния с дължина 609 км, простираща се от устието на река Тимок по протежението на река Дунав до град Силистра и продължава от Силистра пресичайки Добруджа до село Вама Веке при Черно море.

Западната граница е със Сърбия и Македония и е с дължина 506 км. Минава по билата на планините Огражден, Малешевска, Влахина, Осогово, Милевска, Руй, западната част на Стара планина и по течението на река Тимок достига Дунав.

Южната граница е с Гърция-493 км и Турция-259 км. Границата с Гърция започва от връх Тумба в планина Беласица и достига до река Марица като по пътя си пресича планините Славянка и Родопи.

Границата с Турция започва при река Марица, следва планинските била на Дервентските възвишения и Странджа и достига устието на Резовската река. България е планинска страна.

На територията й се намират над 37 планини като повечето от тях са разположени в югозападната част. Стара планина разделя северна и южна България и е най-дългата и голяма планина. Втората по дължина е Средна гора. Най-впечатляващ е Рило-Родопският масив, където са Рила, Пирин, Родопите, Славянка, Стъргач. На изток от този масив се намират две по-ниски планини - Сакар и Странджа. Най-висока, най-голяма и най-известна от Плано-Завалската група е Витоша с връх Черни връх (2290 м.). Между границата на Сърбия и Рила са разположени множество ниски планини. Това са Руй, Ездимир, Стража, Любаш, Черна гора, Верила, Голо Бърдо, където е резерватът "Острица", богат на ендемични растителни видове. В югозападния край на България е Осогово-Беласишката група. Тя включва Осоговската планина и Беласица (високи над 2000 м.), както и Малешевската планина, Влахина, Огражден. Беласица заема територия от България, Гърция и Македония.

Българските планини са подходящи за туризъм и спорт. Много добри условия за ски-спорт предлагат четири големи ски-центъра: Боровец, Пампорово, Алеко и Банско. По-малки ски центрове с местно значение са Семково, Паничище, Рилски езера, Мальовица, Петрохан, Ком, Стражата, Беклемето, Узана, Чумерна, Здравец, Бяла Черква, Персенк, Юндола, Цигов чарк. Център на планинарството е връх Мальовица (2730 м.), а така също и Вихрен, Райски скали, Северния Джендем, Лакатник, Карандила, ждрелото на река Ерма. Условията предразполагат и развитието на планински маратон, велосипедизъм, делта и парапланеризъм, кану-каяк.

Планини
Планини
Реки
Реки
Върхове
Върхове
Езера и язовири
Езера и язовири